Share
Pericol la un lăcaș: Biserica ”Nașterea Domnului” din Hărnicești se degradează! E nevoie clar de intervenția autorităților, pentru a salva acum biserica (FOTO)

Pericol la un lăcaș: Biserica ”Nașterea Domnului” din Hărnicești se degradează! E nevoie clar de intervenția autorităților, pentru a salva acum biserica (FOTO)

Situație ingrată la un important lăcaș de cult din Maramureș. O biserică veche de 321 de ani necesită reparații urgente pentru a nu se degrada și mai mult decât este.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele CJ Maramureș, Radu Trufan, cu o postare pe rețelele de socializare. Acesta a declarat, pentru DirectMM.ro, faptul că va face lobby pe lângă consilierii județeni pentru a se aloca fondurile necesare pentru lucrările necesare la acest lăcaș de cult.

„Frumos lucrată, din lemn, această bijuterie este la un pas de a se distruge. Este nevoie de intervenții urgente pentru a se executa lucrări la acoperiș, impunându-se schimbarea integrală a învelitorii, aceasta fiind foarte degradată. Apa care se infiltrează în zilele ploioase afectează rezistența șarpantei, punând în pericol picturile murale interioare. Ultima reparație s-a făcut în 1997”, anunță Radu Trufan, vicepreședintele CJ Maramureș.

Preotul Ștefan Peter slujește în mica biserică de peste 30 de ani și a făcut nenumărate demersuri pentru restaurarea monumentului istoric. Având în vedere efortul depus, dar mai ales faptul că s-a primit avizul de începere a lucrărilor, considerăm cu toții că trebuie să ne implicăm pentru a salva locașul de cult de la distrugere. În aceste condiții, trebuie să spunem faptul că Biserica cu hramul ”Nașterii Domnului” din Hărnicești a fost construită în 1693, însă datează oficial din 1700. Însă filele de istorie explică faptul că lucrurile sunt mai complicate. Biserica de lemn a fost re-ridicată, dacă putem spune așa, la 1770, pe ruinele unei vechi mănăstiri poartă hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”. Are o arhitectură care a suferit multe modificări în decursul timpului până la înfățișarea la care a ajuns în prezent. Planul este rectangular, absida nedecroșată, ceea ce face ca partea de est să se termine teșit, în formă poligonală cu cinci laturi.

Biserica este prevăzută cu o tindă pătrată pe peretele de sud unde este intrarea. Acoperișul, cu două poale, în pantă repede, măsoară zece metri înălțime pe când turnul numai nouă metri, prea puțin pentru proporțiile bisericii ceea ce îi face pe specialiști să afirme că a fost sigur mai înalt odată. În privința decoratiei exterioare este de observat brâul sculptat care înconjoară biserica de jur împrejur și consolele frumoase pe care se spijină cununa. Din decorația interioară nu se distinge aproape nimic în afară de partea superioară a tâmplei. În schimb, biserica posedă câteva icoane foatre valoroase. Trei dintre ele: ,,Intrarea în Ierusalim”, ,,Înălțarea Domnului la cer” și ,,Buna Vestire” au fost prezentate în diferite țări cu ocazia unor expoziții internationale, conform descrierii oficiale. Noi vă invităm să o vizitați, iar autorităților să o salveze, întrucât au toate măsurile posibile la dispoziție! Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu