Share
Părintele academician Mircea Păcurariu a primit Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”

Părintele academician Mircea Păcurariu a primit Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, i-a oferit părintelui academician Mircea Păcurariu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, potrivit basilica.ro.

Distincția și o bederniță reprezentând Nașterea Domnului i-au fost înmânate în 30 decembrie, de Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, şi de consilierul cultural al eparhiei, pr. Emanuel Tăvală.

Distincția i-a fost dăruită „în semn de înaltă apreciere și prețuire ca unuia care l-a adus pe marele ierarh maramureșean Iosif Mărturisitorul din memoria străveche a acestui ținut în istoria Bisericii Ortodoxe Române, iar Sfântul Sinod, la propunerea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Iustinian, l-a ridicat între Sfinții Români din calendarul Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești”.

Arhimandritul Ioachim i-a transmis părintelui Mircea Păcurariu, din partea Episcopului Maramureşului, „cele mai frumoase gânduri și urări de sănătate, viață îndelungată și zile binecuvântate de Dumnezeu”.

Cine este Părintele Mircea Păcurariu

Părintele Mircea Păcurariu s-a născut la 30 iulie 1932, în Hunedoara. A urmat școala primară la Orăștie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva.

Timp de un an a frecventat cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), pe care a fost nevoit să le întrerupă, ca urmare a unei exmatriculări dictate din „rațiuni politice”.

Între anii 1952 şi 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; apoi cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București (1956-1959).

A obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XV-XVII”.

În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot.

A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), apoi a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit.

Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.

A fost preşedinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România” (1997).

Părintele profesor Mircea Păcurariu a primit „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhilor Iustin (1977) şi Teoctist (2002). Actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009.

În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular.

Lasă un comentariu