Share
Parc dendrologic de mare interes științific, la Baia Mare. Păcat că autoritățile nu știu de el

Parc dendrologic de mare interes științific, la Baia Mare. Păcat că autoritățile nu știu de el

La fel ca multe alte locuri interesante dar nepuse în valoare, un parc dendorologic lângă Baia Mare zace în uitare, deși ar putea fi chiar un obiectiv turistic interesant. Jurnalistul Alec Portase vorbește despre acest parc dendrologic și cum a ajuns să-l descopere.

„Drumețind pe Valea Usturoi, am urcat și pe versantul din stânga, sub Poiana lui Otto. Nu mică mi-a fost mirarea când am dat de un pâlc de arbori dintr-o specie necunoscută mie”, începe el. După ce a încercat mai multe piste, a descoeprit despre ce e vorba.

„Așa am aflat că aici, în urmă cu 60 de ani, un inginer silvic (Valentin Bolea) a făcut o plantație cu rarități, pe care a numit-o <Parcul Dendrologic Zeno Spârchez de la Poiana Mona-Valea Usturoi>”, explică el. Suprafața parcului este de 0,5 hectare, iar arborele „descoperit” de jurnalist se numește Criptomeria japonica (Arborele național japonez sau Sugi). „Este un conifer veșnic verde, care poate atinge 70 m înălțime și o circumferință de 16 m. În Japonia au fost identificate exemplare în vârstă de cca 3000 de ani. În literatura de specialitate am citit că <este superficial similar cu Sequoia gigantică, de care se diferențiază prin frunzele mai lungi și conurile mai mici>”, mai spune el.

Cioate de arbori tăiați, în parcul dendrologic

În parcul dendrologic sunt 24 de astfel de exemplare, cu înălțmea de circa 10 m și circumferința de până la 1,24 m. „Prin jur am observat cioate, care spun că cineva se joacă criminal cu drujba într-un loc ca sacru. Ing. Valentin Bolea a mai plantat aici, acum 60 de ani, și exemplare de pin neted, tuia gigantică, chiparos de California și ienupăr de Virginia”, mai spune el.

Deci, în Baia Mare avem un parc dendrologic de mare interes științific și turistic, de care nu are nimeni grijă, nu este protejat, ba, chiar cineva a tăiat, acolo, arbori. „Autoritățile ar trebui să-i asigure protecția. Niște panouri informative, marcaj turistic, trepte și o balustradă ar fi de dorit. Dacă tot vrem turism la Baia Mare”, conchide jurnalistul.

Credit foto: Alec Portase

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu