Share
Intervenție contracronometru în Maramureș: Patru adulți cu doi copii s-au rătăcit noaptea pe Valea Negoiescu. Au fost găsiți de jandarmi și salvatorii montani!

Intervenție contracronometru în Maramureș: Patru adulți cu doi copii s-au rătăcit noaptea pe Valea Negoiescu. Au fost găsiți de jandarmi și salvatorii montani!

Intervenție contracronometru în Maramureș. Patru adulți și doi minori, turiști din Germania și Polonia, au fost salvați de jandarmii montani și salvamontiștii maramureșeni după o misiune derulată contratimp.

Ieri, în jurul orelor 00.50, jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Borșa, au fost sesizați de către dispeceratul IJJ Maramureș despre faptul că 4 adulți cu doi copii minori s-au rătăcit în zona Negoiescu și au solicitat sprijin prin SNAU 112. A fost comunicată poziția lor prin coordonate GPS.

„În urma sesizării, doi jandarmi împreună cu doi membrii din cadrul Salvamont Borșa au format o echipă de cautare și s-au deplasat spre locația indicată. După aproximativ 2 ore, căutările au fost oprite datorită vizibilității reduse, a terenului foarte accidentat și impracticabil în condiții de siguranță. La ora 06.30 s-au reluat căutările, echipa fiind formată din 3 jandarmi, doi membrii din cadrul Salvamont Borșa și un membru al Unității Canine Salvamont Borșa cu un câine de căutare.

La aproximativ o oră de la reluarea căutării, persoanele au fost găsite în apropierea locului indicat prin coordonatele GPS, acestora le-a fost evaluată starea de sănătate constatându-se că nu prezintă leziuni sau alte afecțiuni, fiind doar epuizate fizic în special copiii minori. Persoanele rătăcite au fost însoțite pâna la drumul de acces și transportate în locul unde erau cazate. Atunci când vă aflați într-o situație dificilă, solicitați cu încredere ajutorul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112”, arată reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

 1. LucianPetru Goja

  Bravo salvatorilor !
  După o furtună violentă marcajul turistic vechi & precarele podete peste v.Negoiescu au fost distruse in cea mai mare parte , după 1990 poteca/drumul pastoral ( mai ales pt. samar) din Borsa Poiana pe v.Negoiescu in Căldarea Puzdre, la fosta cabana -de prin 1927-a funicularului Anies- Borsa , decvenită ulterior prima cabana turistica Puzdre , a fost devastata de vijelii-căderi de arbori, bălării si in consecintă si pt. cei care cunosc f. bine, de decenii, zona/traseul deplasarea in cond. de vreme bună/vizibilitate e f.problematică, darmite seara/noaptea pt. unii aflati prima data pe-acolo ! Calea de acces auto 4 x 4 .initial pastorală, pt. atelaje hipo, Borsa Poiana- cart.repedea- pe sub vf. Feței- vf.Puzdre , pe lingă cascada Puzdre-peste incipienta v.Negoiescu in Căldarea Puzdre, la inspirat construita Cabana Puzdre de catre IPEG MM- incendiata, post jaf, de borseni, s-a degradat de asemeni. Primul lucru ESENTAIL pt. accesarea superbei v.Negoiescu-una din cele mai faine din Carpatii României m in XCăldarea Puzdre si de-acolo pe creasta principală a Mtilor Rodnei- via Curmătura Galatului ar consta in A. degajarea vechii poteci pastorale de ăpe linga v.Negoiescu B . amenajarea unor podete, necesare 3, cred, inafectabile la viituri si C refacerea marcajului turistic
  Intrebarea e cine vrea asta ? Din pacate dupa 2000 accesul in Căldarea Puzdre il fac AT-isti, motocrosistii si hăbăucii 4 x 4 enduro din Pasul Prislop via Saua Stiol- Saua Gargălău- Bulevardul Rodnei-Curmatura Galatului – APNMRodnei n-are treaba infractorilor de acest gen, nici Jandarmeria Montană !
  Probabil, peste vreun secol…mileniu (tinind cont de avintul juvenil borsan postlovilutionar) cind telegondola Borsa F\nt\na-Fa’a Meselor-Buza Muntelui (Paltinis)v-a functiona, doar ,,fraierii & nostalgicii ,,turismului montan vor mai cutreiera v.Negoiescu- o minun[tie a naturii.
  LPG

  Răspunde

Lasă un comentariu