Share
Casa-școală din Giulești, una dintre căsuțele deosebite ale Muzeului Satului din Baia Mare (FOTO)

Casa-școală din Giulești, una dintre căsuțele deosebite ale Muzeului Satului din Baia Mare (FOTO)

Căsuțele din cadrul Muzeului Satului din Baia Mare sunt atât de frumoase și ascund povești interesante.

Reprezentanții instituției de cultură vă invită să poposiți virtual într-o căsuță mai deosebită – Casa școală din Giulești.
Potrivit inscripției de pe meștergrindă, casa este datată în anul 1794 și a funcționat ca școală în localitatea Giulești, din Țara Maramureșului Voievodal.
Casa-școală, construcție de interes public, a fost ridicată din banii unui membru al comunităţii, iar apoi a fost donată de acesta pentru a fi folosită ca locuinţă pentru învăţător.

La început, dascălii foloseau locuinţa şi drept şcoală, deoarece numărul copiilor era destul de redus. Plata acestora o făceau părinţii, în special în produse. Casa-şcoală din Giuleşti a aparţinut familiei Roman, iar după înfiinţarea şcolilor de stat, construcţia a fost folosită ca locuinţă pentru anumite perioade de timp.

În anul 1977, construcţia a fost adusă în muzeu, păstrându-i-se destinația inițială de casă-școală. Interiorul locuinţei a fost organizat astfel încât să sublinieze dubla sa calitate, de casă a dascălului şi şcoală pentru copiii satului.
Construcţia se înscrie în rândul celor cu două încăperi: casă şi tindă. Casa este ridicată pe o fundaţie de piatră cu liant de pământ, peste care sunt aşezate tălpile din lemn de stejar, fasonat pe patru feţe cu barda şi încheiat la colţuri în “cheutori drepte”. Peste tălpi, până la jumătatea pereţilor, grinzile sunt tot din stejar şi fasonate pe patru feţe, apoi grinzile folosite sunt din brad sub formă de bârne rotunde.

Pe toată faţada, casa are prispă cu stâlpi ce se leagă de cunună prin chituşi ornamentaţi prin sculptare cu barda şi formează minunate arce de cerc. Acoperişul în patru ape este confecţionat din corni rotunzi de brad şi are învelitoarea din draniţă de brad, bătută la două rânduri, informează muzeograf Gabriela Filip.

  1. […] Casa-școală din Giulești, una dintre căsuțele deosebite ale Muzeului Satului din Baia Mare. […]

Lasă un comentariu