Share
Cum s-a ajuns ca, la a patra încercare, să se voteze ridicarea de blocuri de 5-6 etaje în cartierul Săsar

Cum s-a ajuns ca, la a patra încercare, să se voteze ridicarea de blocuri de 5-6 etaje în cartierul Săsar

Anul trecut, în 31 octombrie, două planuri urbanistice zonale (PUZ) au fost votate în Consiliul Local (CL) al municipiului Baia Mare – surprinzător și ostentativ de netransparent – la secret. Unul a trecut (”Reconfigurarea unei zone conexe centrului istoric al Municipiului Baia Mare”, generat de imobilul teren situat în Baia Mare strada Avram Iancu nr. 12) și altul a picat. E vorba de PUZ-ul inițiat de Primăria Baia Mare pentru „Zona cuprinsă între bulevardul Independenței, strada Iuliu Maniu, strada Victor Babeș, strada Ion Luca Caragiale”.  A fost aprobat un amendament (pentru mai mulți copaci de plantat), dar PUZ-ul pe întreg a fost respins (10 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă”, 2 abțineri și 2 voturi nule).

Dar inițiatorul nu a renunțat. Primarul îl  include pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CL din 26 noiembrie, dar simțind vânt neprielnic aprobării, îl retrage de pe ordinea de zi. Revine cu o încercare în ședința extraordinară a CL din 24 decembrie, cu speranța că votanții sunt mai mult cu gândul la Crăciun. Dar cum avizul comisiei de specialitate a fost unul negativ, primarul nu a vrut să riște și iar a retras proiectul. Dar ca să-i învețe minte pe consilierii locali, i-a convocat în ședință extraordinară și în 30 decembrie, când toată lumea era cu gândul la revelion. Ședința a avut un singur punct pe ordinea de zi: PUZ-ul cu pricina.

Un PUZ care, într-un areal relativ aerisit –  cu mult spațiu verde și cu blocuri ceaușiste de bun simț -propune  și unele construcții care au înălțimi de 21 m (cu 5 etaje, chiar dacă ultimul e retras) sau de 26 m (de 6 etaje, chiar dacă etajele superioare sunt retrase cu 3m – se pot identifica pe planșa de mai jos; dar asupra acestor foarte importante detalii vom reveni). De aceea erau reticenți în a vota acest PUZ consilierii, inclusiv Ștefan Lupșa, altfel un susținător fervent al inițiativelor primarului. Dar, între timp s-a mai negociat, unii s-au mai răzgândit  (inclusiv Ștefan Lupșa), altul a găsit zilele libere și banii pentru a se mai cățăra pe un munte de pe mapamond, destui au absentat, așa că la ”extraordinara” de sfârșit de an au venit doar 14 consilieri din totalul de 23.  Cam toți cu gândul la revelionul ce va să vie. Lucru lesne de sesizat și din dialogurile purtate și consemnate în minuta ședinței (în paranteze sunt comentariile autorului). Ședință la care principala dilemă a fost: trebuie votate 13 amendamente sau unul singur ce are 13  subpuncte?

  • Primar: (tatonând terenul). ”Din punctul meu de vedere poate fi un singur amendament, nu trebuie fiecare în parte”.
  • Ștefan Pop (într-un puseu de rigurozitate): ”Nu ar fi mai bine să le votăm pe fiecare în parte?
  • Radu Ardelean (care a priceput exact ce vrea primarul): ”Nu”.
  • Zsolt Pap (ilustrând  – involuntar –  de ce s-a convocat ședința extraordinară taman în 30 decembrie): ”Dacă e OK să se voteze toate, câștigăm timp”.
  • Primar (ca să priceapă și cei care nu au fost atenți): ”E un singur amendament, de fapt”.
  • Zsolt Pap (bucuros că va scăpa mai repede de ședință): ”E un singur amendament cu mai multe subpuncte”.
  • Primar (cu referire la subpunctul 11: ”În segmentul LC-IS3 va fi un schimb”, care nu e chiar subpunct al amendamentului, dar hai să meargă și așa): ”Scriem așa, dar asta e o chestiune separată; dar schimb imobiliar,  să se înțeleagă despre ce e vorba”.

După această ”amplă” dezbatere a unui proiect de importanță covârșitoare pentru o felie de Baia Mare, niciun consilier nu se mai opune. Se opune doar sistemul de vot electronic, care refuză să funcționeze. Atitudine inutilă, căci unanimitatea a venit prin ridicare de mâini. Prin HCL 552/30.12.2019,  PUZ-ul pentru „Zona cuprinsă între bulevardul Independenței, strada Iuliu Maniu, strada Victor Babeș, strada Ion Luca Caragiale” a fost aprobat. E drept că la a patra încercare!

După care, ura și  la gară; pardon, la revelion!  (A.G.)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


4 Comentarii în această postare

  1. o locatara

    Ce se mai poate face ? E aiurea rau de tot. Primaria chiar nu vede ce e acolo ? De ce vor sa construiasca bloc in bloc ?

    Răspunde
    • Locatarii trebuie să depună la Consiliul local o plângere prealabilă împotriva acestei hotărâri. Chiar dacă plângerea prealabilă va fi respinsă, ea e un pas obligatoriu înainte de a ataca în instanță această hotărâre. Așa au procedat cei din zona Avram Iancu în urmă cu vreo 12 ani, când au reușit să împiedice ridicarea de blocuri cu 7 etaje într-o zonă în care se află preponderent case. Dar asta înseamnă unitate între locatari, organizare, avocați, cheltuieli…

      Răspunde
  2. un locatar

    Mie mi se pare ca arata chiar bine, dispar garaje, apar parcari, locuri de agrement, strazi noi, blocuri noi.

    Răspunde
  3. Un alt locatar

    Nu vad in acest PUZ niciun loc de agrement. Singurele parcari vor fi la parterele blocurilor construite si vechea parcare de pe Aleea Noua, careia i se vor adauga 1-2 etaje in plus. Dar asta nu va rezolva spatiile de parcare in zona, nu va decongestiona zona. In plus, locatarii nu sunt de acord din mai multe motive, printre care: va disparea caracterul zonei – nu va mai fi o zona linistita si cu zone verzi, va creste aglomeratia, circulatia rutiera, deci si poluarea sonora si nu numai. Alte motive: aici, inainte de constructia blocurilor din anii ’60-70, a fost zona mlastinoasa. Asadar si panza freatica e foarte aproape de suprafata. Asemenea constructii ingramadite si, o parte cu multe etaje, vor afecta zona. Se mai pune si problema canalizarii, care nu ar putea face fata momentan. Plus, sa nu uitam de legea spatiilor verzi, exista, conform acesteia, spatiul verde prevazut in PUZ? Sunt multe probleme, dar adevarul este ca nici primariei, nici firmelor de constructie nu le pasa. Important e sa faca bani, indiferent ce cred locatarii zonei, care acum, in plina pandemie, nu au posibilitatea de a discuta. Pe acest lucru mizeaza cei interesati.

    Răspunde

Lasă un comentariu