Share
Au păcălit statul român să primească bani pentru că ar caza cetățeni ucraineni; Ce au găsit polițiștii în urma perchezițiilor din Petrova

Au păcălit statul român să primească bani pentru că ar caza cetățeni ucraineni; Ce au găsit polițiștii în urma perchezițiilor din Petrova

O acțiune de amploare a avut loc joi, 9 februarie, în Maramureșul Istoric. Anchetatorii au descins la domiciliile mai multor maramureșeni care au păcălit statul român să primească bani pentru că ar caza cetățeni ucraineni.

”Vizați sunt funcționari din cadrul unei unități administrativ teritoriale și 102 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.657.650 de lei, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați. Totodată, există bănuiala că persoanele ar fi depus, la începutul lunii ianuarie a.c., la unitatea administrativ teritorială un număr mare de cereri de decontare, urmând ca aceștia să obțină ilegal 9.765.070 de lei din bugetul Fondului de Rezervă Bugetară. Această sumă de bani a fost ”blocată” în conturi, fiind amânată plata. Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș”, a transmis IPJ Maramureș.

Astfel, în urma celor 117 percheziții efectuate în localitatea Petrova, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sprijiniți de polițiștii implicați în activitate, au descoperit înscrisuri relevante, telefoane mobile, unități PC și stickuri USB, care pot ajuta la probarea întregii activități infracționale.

De asemenea, au fost descoperiți și ridicați 277.170 de lei, 18.190 de euro, 1.600 USD și 200 de lire sterline, susceptibile că ar proveni din decontarea, fără drept, de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazarea și hrana persoanelor provenite din Ucraina, pentru perioada martie-noiembrie 2022.

Totodată, s-a stabilit că o parte dintre locațiile menționate în cererile depuse la unitatea administrativ teritorială erau improprii activităților de cazare, fiind case în construcție, fără uși sau ferestre, fără utilități, iar spațiul camerelor este subdimensionat.

Cercetările sunt continuate, sub supravegherea procurorului de caz, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost săvârșite faptele, identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională, precum și pentru identificarea și indisponibilizarea de bunuri, în vederea recuperării prejudiciului.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Publicat în:

Lasă un comentariu