Share
19 băimăreni au luat țeapa mică, alipită țepei mari cu mașinile de cusut ”Singer”

19 băimăreni au luat țeapa mică, alipită țepei mari cu mașinile de cusut ”Singer”

A revenit în Baia Mare o țeapă clasică: „Mașina de cusut Singer”. Mecanismul înșelăciunii e decriptat de Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș. „Odată ce oamenii sună la numărul afişat, li se spune că pot intra în posesia unei sume foarte tentante doar în două situații speciale. Fie  achiziţionează o pereche pentru maşina de cusut  Singer și chiar li se indică o persoană care deţine o maşină-pereche);  fie  deţin certificat de autenticitate; în caz că nu au, li se indică o persoană care, contra unei sume de bani, eliberează un astfel de certificat. Desigur cei cu mașinile pereche sau   ”specialiștii în autenticitate” fac parte din grupul escrocilor. După ce oamenii intră în joc şi îşi cheltuie banii pe o altă maşină de cusut sau pe certificat, nu li se mai răspunde la telefon şi nu mai pot contacta colecţionarul iniţial”.
Escrocii au up-gradat țeapa, atașându-i una mai mică. Atrag oameni care să le facă reclamă prin lipirea de afișe, promit bani frumoși pentru această muncă, dar când vine momentul efectuării plății pentru serviciul prestat, indivizii nu mai răspund la telefon.
Un semnalul de alarmă a fost tras de băimăreanca Diana Ungur. „Aș vrea să avertizez pe toată lumea să nu își piardă vremea să meargă să se angajeze la ei. Fiindcă veți împărți pliante, dar banii nu îi luați. Duminică, am fost 19 oameni care ne-am luat țeapă, ne-au trimis dintr-un loc în altul după bani și după aceea, ne-au blocat numărul și nu am mai putut lua legătura cu ei. Poliția nu are ce sa facă, încă îl caută. Individul e căutat de doi ani” – a semnalat Diana Ungur.
Reacțiile nu au întârziat să apară în mediul on-line.
  • „Au mai fost probleme cu domnul respectiv și în anii trecuți… Tot elevi au fost cei care au avut asemenea probleme. Nu îl găsește poliția” (Karina Antonia).
  • „100 de lei și un pic… În construcții lucrezi zece ore pentru banii ăștia! Să fim serioși. Țeapa era evidentă! Păcat că ăștia mai tinerei îs cam naivi și dornici de job -uri ușoare și bine plătite” (Cristian Lauran).
  • „Privind circumstanțele în care este pus un elev sau student (din perspectiva lui chiar importante) este clar că ar vrea să facă ceva pentru a câștiga niște bani. Nu e de judecat acest lucru, aș zice că este chiar de încurajat, deoarece tinerii ar trebui să știe de la o vârstă fragedă ce implică să câștigi și să ai bani” ( Andrada Seletchi).
Chiar dacă 19 persoane au fost înșelate prin metoda ”afișul Singer”, până în prezent  nu au fost depuse sesizări la Poliţia municipiului Baia Mare privind comiterea unei astfel de înşelăciuni” – a precizat  Florina Meteș. (C.Ț.)
Publicat în:

Lasă un comentariu