Share
Eveniment de anvergură într-un sat din Mireșu Mare

Eveniment de anvergură într-un sat din Mireșu Mare

Sâmbătă de 16 noiembrie a fost una deosebită pentru locuitorii din Remeți pe Someș. Și asta nu doar pentru că atunci s-a inaugurat un monument dedicat unui consătean, ci și pentru că au apucat să-l  cunoască bine. Nu era unul dintre eroii abstracți din cărțile de istorie cărora li se închină monumente: au fost prieteni sau colegi de școală cu Mircea Buie (și primarul din Mireșu Mare, Ioan Mătieș, a fost coleg cu el câțiva ani), au bătut mingea când erau mici, au mers la colindat, la baluri, la nunți.

După ce școala și profesia l-a dus prin lume, a revenit cu drag în satul său ori de câte ori a avut prilejul și n-a avut nasul pe sus. Era un tip sociabil, vesel, simpatic. Oamenii îl plăceau. Și acum se trezesc că are monument în sat.  Prin strădania foștilor săi colegi de muncă, reuniți în cadrul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ACMRR) din SRI. De aceea a și fost prezentă atâta lume și nimeni nu a protestat că, pe durata ceremoniei, circulația a fost întreruptă. Persoane care au ajuns cu mașina în zonă, au  oprit și au urmărit cu interes desfășurarea lucrurilor.

Localnicii știu că, în principiu, monumente au doar eroii și oamenii importanți. Colegii din SRI ai lui Mircea Buie au evitat cuvintele mari, au vorbit cu măsura și discreția specifice profesiei lor; nu l-au numit erou, ci ”luptător pe frontul invizibil al apărării intereselor naționale”.  Dar consătenii au înțeles că e un om important, dincolo de încercările la care l-a supus viața, la loc de frunte aflând-se modul cum a scăpat, în 22 decembrie 1989, de la execuția prin spânzurare: doar fiindcă s-a rupt creanga de care fusese agățat în ștreang.

De altfel, monumentul din Remeți pe Someș  are același stil precum cel  ridicat în București, în memoria celor de la USLA. Atâta doar că muchia de sus nu e dreaptă, ci vălurită, sugerând frângerea crengii, episod care i-a salvat viața lui Buie – a explicat fostul comandant al SRI Maramureș, Ioan Gherghel. Trebuie subliniată solidaritatea de breaslă, fiind prezenți reprezentanți ai Sucursalelor ACMRR din SRI din 13 județe, dar  și de la structura centrală din București. Relevant e că de la Harghita a venit chiar colegul lui Mircea Buie din învolburatele vremuri din decembrie 1989.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu