Share
Scandalul „Colțescu” ia dimensiuni diplomatice. Erdogan și alți oficiali reacționează după acuzațiile de rasism aduse arbitrului român

Scandalul „Colțescu” ia dimensiuni diplomatice. Erdogan și alți oficiali reacționează după acuzațiile de rasism aduse arbitrului român

Scandalul de rasism în care este implicat arbitrul român Sebastian Colțescu trece de granițele sportului și ia amploare diplomatică, determinând reacții la nivel politic, inclusiv din partea unor politicieni de top. Însuși preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat marți seara pe Twitter după ce arbitrul român Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir din grupa H a UEFA Champions League. Și ministrul de externe din Turcia, dar și miniștrii sporturilor din Turcia și Franța – unde funcția este deținută de o fostă sportivă din România – au condamnat astfel de comportamente.

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost întrerupt în min. 16, la scorul de 0-0, din cauza unor remarci rasiste din partea celui de-al patrulea oficial, românul Sebastian Colţescu, care s-ar fi referit la antrenorul secund al formației turce, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, folosind cuvintele „tipul ăla negru”.

„Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe Twitter.

Istanbul Bașakșehir este echipa favorită de fotbal a președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Alte reacții în Turcia. Ministrul de externe salută „atitudinea onorabilă” a echipei turce
Ministrul turc al Tineretului și Sportului, Mehmet Muharrem Kasapoglu, fusese cel care postase primul un mesaj pe Twitter, la scurt timp după ce arbitrul de rezervă al meciului PSG – Istanbul BB, Sebastian Colţescu, a fost acuzat de rasism. „Rasismul este o crimă împotriva umanităţii! Suntem alături de reprezentanta noastră, Başakşehir”, a scris el.

Ministrul de externe al Turciei a salutat şi el, tot pe Twitter, „atitudinea onorabilă” a echipei Başakşehir, care a părăsit terenul după incidentul rasist. „Nu rasismului!”, a adăugat Mevlut Cavusoglu.

La rândul lor, cele trei cluburi mari din Turcia, Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş, și-au exprimat solidaritatea și au transmis pe Twitter că sunt împotriva rasismului şi că îl susţin pe camerunezul Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, victima abuzului rasist.

Reacții la Paris. Roxana Mărăcineanu, ministrul sporturilor din Franța: Un rasism ordinar!
Ministrul delegat al sporturilor din Franța, fosta înotătoare română Roxana Mărăcineanu, a reacționat și ea pe Twitter, marți seara, exprimându-și aprecierea pentru gestul fotbaliștilor turci și francezi, care au ales să părăsească terenul în fața unei atitudini ce reflectă „un rasism ordinar”.

„În această seară, sportivii au luat o decizie istorică în fața unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a unui rasism ordinar. Așteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor și solidaritatea lor”, a scris Roxana Mărăcineanu.

La rândul său, una dintre vedetele echipei Paris Saint-Germain, atacantul francez Kylian Mbappe, martor la incident, a scris pe Twitter după suspendarea partidei de la Paris: „Spune nu rasismului. M. Webo, suntem cu tine”.

Fundaşul francez Presnel Kimpembe, care a fost şi el pe teren, a postat un tweet cu mesajul „No to racism”.

În ultimii ani, UEFA a realizat un clip video pentru a atrage atenţia asupra problemei rasismului, iar numeroase vedete ale fotbalului, precum Cristiano Ronaldo, Lionel Messi sau Zlatan Ibrahimovic, s-au alăturat campaniei „No to Racism”, relatează Agerpres.

Filmul evenimentelor de pe stadionul Parc des Princes
Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost întrerupt marți seara în min. 16, la scorul de 0-0, din cauza unui scandal în care a fost implicat arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colţescu. Antrenorul secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, l-a acuzat că a folosit un cuvânt cu tentă rasistă la adresa lui.

Potrivit AFP, Sebastian Colţescu i-a cerut în min. 16 lui Ovidiu Haţegan, arbitrul central, să intervină pentru a-l calma pe Webo, care fusese prea vehement la o decizie a acestuia. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de „tipul ăla negru”, iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă), fost jucător la Chelsea, dar acum evoluând în echipa de la Istanbul, a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo și întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, a relatat AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii, staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul.

Ulterior, preşedintele campioanei Turciei a afirmat că echipa sa nu va relua jocul dacă al patrulea oficial (Sebastian Colţescu) nu va fi îndepărtat de pe teren.

„Al patrulea arbitru a spus ‘negru’ în faţa lumii întregi! Dacă al patrulea arbitru va fi scos de pe teren, atunci vom relua jocul. Dacă el va rămâne pe teren, atunci Başakşehir nu va relua meciul”, a declarat Goksel Gumusdag pentru TRT Spor.

UEFA face anchetă „aprofundată”
Uniunea Europeană de Fotbal a confirmat, marţi seara, că meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, din Grupa H a Ligii Campionilor, suspendat în min. 16, la scorul de 0-0, din cauza remarcilor rasiste ale arbitrului de rezervă român Sebastian Colţescu, va fi reluat miercuri, cu alţi arbitri.

„În urma unui incident la meciul din UEFA Champions League din această seară dintre Paris Saint-Germain FC şi Istanbul Başakşehir FK, UEFA a decis în mod excepţional – în urma discuţiilor cu ambele cluburi – ca minutele rămase să se joace mâine (miercuri, n. red.), cu o nouă echipă de oficiali. Ora de start a fost fixată pentru 18:55 CET (19:55 în România)”, se arată în comunicat.

Indiferent de rezultat, francezii au însă biletele asigurate pentru optimile de finală ale UEFA Champions League.

Forul continental a anunţat, pe de altă parte, că o anchetă „amănunţită” va fi demarată imediată în legătură cu incidentul.

FRF așteaptă raportul UEFA
„Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă! Federaţia Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă sau xenofobă!”, se arată într-un comunicat al FRF.

Centralul Ovidiu Hațegan, protagonist indirect al scandalului
Ovidiu Haţegan era arbitrul de centru al meciului dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, programat pe Parc des Princes, în Grupa H. Arbitri asistenţi au fost desemnaţi Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, iar al patrulea oficial a fost Sebastian Colţescu. Arbitru video era italianul Marco Di Bello, iar conaţionalul său Maurizio Mariani era arbitru asistent video.

Până acum Haţegan a arbitrat meciurile Dinamo Kiev – Juventus 0-2 (20 octombrie), Atletico Madrid – RB Salzburg 3-2 (27 octombrie), Atalanta – Liverpool 0-5 (3 noiembrie), Manchester United – Istanbul Başakşehir 4-1 (24 noiembrie) şi Şahtior Doneţk – Real Madrid 1-0 (1 decembrie), el fiind primul arbitru român care a condus meciuri în toate cele şase etape ale grupelor într-un sezon de Champions League.

În ceea ce-l privește pe protagonistul scandalului, arbitrul Sebastian Colțescu, el a fost implicat în mai multe scandaluri legate de prestațiile sale la meciurile din Liga 1, iar anul trecut, craioveanul în vârstă de 43 de ani a fost retrogradat la UEFA în a patra categorie a arbitrilor europeni, scrie digisport.ro.

Ion Crăciunescu a avut o reacție vehementă la adresa arbitrilor români care au fost delegați să conducă meciul dintre PSG și Bașakșehir, întrerupt încă din minutul 15 din cauza unui uriaș scandal de rasism.

”Champions League, am considerat mereu a fi o competiție în care mi-a plăcut să arbitrez, în care mereu a fost cel mai bun și mai frumos fotbal. Este cea mai frumoasă competiție și mă doare sufletul să văd că niște români au pus o pată neagră pe cea mai frumoasă competitie.

Pentru că exprimarea lor este inacceptabilă unei astfel de competiții. Și arbitrii noștri delegați la acest meci trebuiau să nu uite că unii oamenii pot reacționa de maniera asta și au făcut-o.

Eu sunt român, țin cu românii mei, dar când cineva se exprimă într-un mod rasist, nu pot fi de acord!”, a spus Crăciunescu, ÎN DIRECT la ”Euro Fotbal”, la Digi Sport 1.

Ion Crăciunescu e convins că România va avea de pierdut după acest scandal de rasism
Ion Crăciunescu crede că România va avea de pierdut, după un astfel de episod.

”Nu am văzut niciodată așa ceva. Este competiția fair-play. Nu s-a întâmplat niciodată ca o echipă să ia o astfel de hotărâre. Va avea un ecou inimaginabil în toată lumea.

Este o gafă atât de mare, încât au pus o pată mare asupra țării. Vom fi judecați de alții în alt fel. Și e păcat, pentru că noi, românii, nu suntem așa. Ei (n.r. – arbitrii) în nepregătirea lor, în inconștiența lor, ne-au adus un mare deserviciu”, a mai spus Crăciunescu, la Digi Sport.

Surse – digi24.ro și digisport.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu