Share
Avem nevoie de lectură

Avem nevoie de lectură

E adevărat, ritmul vieții poate fi uneori acaparator și, împărțiți între grijile aferente serviciului, lecțiile copiilor și alte activități presante, să nu ne mai rămână foarte mult timp pentru citit. Însă lectura cărților are multe beneficii și, dacă citim fie și 30 de pagini pe zi, ne putem bucura de ele. Cititul are un efect pozitiv și asupra corpului. O carte ne poate relaxa mai bine decât o plimbare în parc sau decât atunci când ascultăm muzică. Conform studiilor, cine citește mai mult are un nivel scăzut al stresului. Există mii, dacă nu milioane de cărți „self-help”,care încurajează cititorii să învețe să se bazeze pe ei înșiși și multe dintre acestea conțin exerciții, trucuri, rețete care ne conferă o claritate mentală și fizică, înlăturând astfel depresia. Studiile arată că cititul are efecte pozitive asupra creierului; dacă ești în permanență stimulat, la nivel mental și antrenezi creierul, păstrându-l activ, asta poate preveni demența (nebunia) și chiar boala Alzheimer. Creierul este un mușchi asemenea celorlalți din corpul uman și exercițiile îl mențin sănătos și puternic. Așadar, cititul poate fi asemănător cu rezolvarea unui puzzle care te antrenează și te ține în priză.

De fiecare dată când citim o carte trebuie să memorăm personajele, trecutul lor, spațiul, acțiunea, conflictul, intriga. Pe măsură ce creierul înregistrează toate acestea, memoria devine mai bună, mai eficientă. Mai mult, cu fiecare memorie pe care o creăm, celelalte vor deveni mult mai solide și puternice și astfel se va dezvolta și capacitatea de stocare. Cu cât citim mai mult, devenim mult mai creativi. Spre exemplu, atunci când citim o carte science-fiction sau una despre Grecia Antică, ne „teleportăm” într-o altă lume. Ne dezvoltăm abilitățile de gândire critică. Lecturând, ne perfecționăm comunicarea, vocabularul, scrisul.

Cărțile sunt surse excelente de recreere și reprezintă un mod prielnic de a scăpa de plictiseală. Și cum ele creează lumi noi și nemaivăzute,  vom fi mult mai relaxați și mai revitalizați.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu