Share
Baia Mare e al doilea oraș din lume în care e prezentat filmul ”Hayley” (VIDEO)

Baia Mare e al doilea oraș din lume în care e prezentat filmul ”Hayley” (VIDEO)

Mâine seară, de la ora 19.00, la Cinema City Baia Mare are loc premiera cu filmul ”Hayley”  realizat de  băimăreanul Michael Dolha (regizor, scenarist, producător). De fapt este a doua ieșire la public a acestei pelicule, după premiera  mondială care a avut loc la București, în cadrul  Bucharest ShortCut CineFest, desfășurat între 1 și 3 noiembrie. Festival la care ”Hayley” a fost nominalizat la patru categorii: cel mai bun film ● cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu – Michael Dolha ● cea mai bună actriţă – Desi Ivanova. Este  foarte bine pentru filmul care constituie lucrarea de licență a studentului de la New York Academy, băimăreanul  Michael Dolha. Licență care a fost susținută în 21 septembrie  nu oriunde, ci la studiourile Warner Brothers din Los Angeles! Nu e deloc întâmplătoare premiera de la Cinema City din incinta VIVO! Baia Mare. Și nu doar pentru că Michael Dolha e băimărean, ci fiindcă tânărul regizor recunoaște că unul dintre motivele pentru care dorința de a deveni regizor de film a  devenit foarte puternică ”a fost inaugurarea cinematografului Cinema City din Baia Mare”.

Michael Dolha a optat cu curaj pentru New York Academy, pe ideea că e  “şcoala de film cu cel mai intensiv program de practică din lume”.  ”Până  la urmă, nu înveţi cum să faci filme doar citind cărţi” – spune tânărul regizor. Și are dreptate,  dacă  practica include  nu doar vârfurile vremelnice ale box office- lui, iar lectura nu exclude nici cărțile,  nici vârfurile cinematografiei mondiale de-a lungul timpului (de fapt, tot lecții practice, dar pe care le dă cinemateca).

Din punct de vedere a practicii cinematografice, Michael Dolha chiar a făcut de toate: a fost implicat în peste 50 de proiecte (scurt­metraje, reclame, videoclipuri muzicale) în majoritatea posturilor posibile: regizor, scenarist, editor, producător, post-procesare, actor (în ”Autumn Leaves”), asistent cameră, asistent producător etc.  Dintre acestea, 15 sunt cu implicarea sa directă; destul de mult – și util – pentru perioada de studenție.  Perioadă care i-a adus distincții la  o competiție cu greutate: Festivalul de film scurt de la Los Angeles din 2017, la care Michael Dolha a obținut mai multe premii cu filmul ”Destiny”: aur – pentru cel mai bun scenariu; argint pentru cel mai bun film scurt și mențiune pentru cel mai bun regizor. Pentru încadrarea corectă a performanțelor, trebuie precizată scara premiilor: diamant, platină, aur, argint, bronz, mențiune. De altfel, site-ul de specialitatea Imdb precizează că Michael Dolha a devenit cunoscut cu filmul ”Destiny”. Aceste distincții au sporit și încrederea românilor în potențialul său. Așa se face că, în următorul film, ”Hayley” – care are premiera mâine seară la Cinema City Baia Mare – , în film apare un un cunoscut actor român, precum e Tudor Petruț (remarcat în vremea ”Liceenilor”), dar și alți conaționali: Elena Pleșa,  Iulian Sîrbu și Daniela Maria Săcui Roman (elevă în clasa a II-a la Şcoala Internaţională Baia Mare).

Din septembrie, Michael Dolha e regizor validat cu patalama de o respectabilă instituție  americană de  învățământ superior. De aici încolo, numai opera poate consolida această primă validare.

Interesul pentru această proiecție a fost atât de mare, încât toate cele 210 invitații au fost deja epuizate.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu