Share
Preotul maramureșean Teodor Podină a fost condus pe ultimul drum (FOTO)

Preotul maramureșean Teodor Podină a fost condus pe ultimul drum (FOTO)

Joi, 12 noiembrie, de la ora 12:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Slujba Înmormântării pentru Preacucernicul Părinte Teodor Podină, la Biserica „Sfânta Ana” din cartierul Ferneziu al Municipiului Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți.

Părinte Teodor Podină s-a născut la data de 28 iulie 1952, în localitatea Dobric, județul Maramureș.

A fost hirotonit preot la data de 03 octombrie 1976 la Florești, județul Cluj, de către vrednicul de pomenire IPS Teofil Hernineanul pentru Parohia Ortodoxă Firiza, Protopopiatul Baia Bare, unde a păstorit 22 de ani, până în 1998.

La data de 01 noiembrie 1998, a fost transferat la Parohia Ortodoxă Baia Mare VI – Ferneziu, unde a pus piatra de temelie la biserica cu hramul „Sfânta Ana”, la 03 octombrie 2004; lucrările au fost întâriziate din cauza unui incendiu, care a necesitat reparată, repictată și remobilată. Resfințirea acestei biserici s-a făcut în anul 2005, de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

După sfințirea Bisericii Nașterea Maicii Domnului, a continuat lucrările la biserica „Sfânta Ana”: zidărie, acoperiș, tencuieli, instalație electrică și de încălzire, iconostas și strane, clopot și candelabre, gardul de fier forjat și piatră, împrejmuirea curții, pavarea bisericii și a curții cu piatră, termoizolații și pictură, s-a făcut Sfânta Masă și Proscomidiarul, s-a realizat o cruce din marmură neagră și o fântână în curtea bisericii. Concomitent, s-a construit o capelă mortuară cu două nivele, un Altar de vară, s-a reparat capital casa parohială – interior și exterior -, s-au pus geamuri termopan la casa parohială și biserică, pregătindu-se astfel pentru sfințire.

Biserica parohiei „Sfânta Ana” – Ferneziu, cartierul dinspre munte al orașului Baia Mare, a fost târnosită duminică, 06 septembrie 2020, de Episcopul Maramureșului și Sătmarului de către Presfințitul Părinte Episcop Iustin. Lăcașul de cult reprezintă materializarea unei dorințe mai vechi a credincioșilor din zonă, după șaisprezece ani de eforturi, sub îndrumarea preoților Teodor Podină, paroh, și George Breaz, coslujitor.

În cei 44 de ani de slujire preoțească, Părintele Teodor Podină a reparat capital două biserici, în Firiza și Blidari, fiind distins cu rangul de iconom (1982), iconom stavrofor (1996) și Ordinul „Preot Nicolae Gherman” (2020).

De asemenea, pe lângă calitățile administrative, Părintele Teodor Podină a fost și un profesor dedicat, activând și slujind la catedră în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare (1993-2003), fiind duhovnic și predând disciplina Spiritualitate, dar și alte materii din aria curriculară, formând astfel generații deosebite de elevi seminariști.

A încetat din viață la data de 09 noiembrie 2020, la vârsta de 68 de ani, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu