Share
Moment important: Delegația Patriarhiei Române a primit Lumina Sfântă; Se face distribuția în parohii (FOTO)

Moment important: Delegația Patriarhiei Române a primit Lumina Sfântă; Se face distribuția în parohii (FOTO)

Delegația Patriarhiei Române a primit Sfânta Lumină care va ajunge sâmbătă noapte în toate parohiile din țară, continuând astfel tradiția începută din 2008, chiar dacă distribuirea se va face în condiții speciale.

Lumina Sfântă a coborât la Biserica Sfântului Mormânt sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orei 13:50 într-o ceremonie restrânsă, fără participarea credincioșilor, conform basilica.ro.

Tot în condiții excepționale impuse de pandemie, Lumina Sfântă a fost distribuită către delegații Bisericilor Ortodoxe. Aceștia nu au coborât din aeronave, ci au așteptat să primească Lumina adusă de la Mormânt prin intermediari într-un convoi special însoțit de poliție și armată.

Arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a dus Sfânta Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt delegației conduse de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Sperăm să ajungă cu bine în țară, pe mesele tuturor credincioșilor noștri de acasă care în aceste zile așteaptă sărbătoarea Paștelui apăsați de singurătate, de tristețe și de spaima bolii. Însă Iisus cel Înviat care a dat curaj și Sfinților Apostoli va intra și în casele credincioșilor să-i mângâie și să le dea putere”, a transmis Părintele Teofil Anăstăsoaie.

Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

Foto – pappaspost.com

Sâmbătă, în jurul orei 13:50, a avut loc la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim minunea pogorârii Sfintei Lumini.

Ceremonia oficiată de Patriarhul ortodox grec al Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofi al III-lea, a avut loc în condiții excepționale impuse de pandemie, fără participarea credincioșilor.

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini este un eveniment de maximă importanţă pentru Biserica Ortodoxă.

Ceremonialul începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are mai multe etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.

După ora 12:00, în Biserică intră Patriarhul grec ortodox al Ierusalimului şi începe tradiţionala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După Procesiune se desicilează Mormântul şi schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce în mormânt candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

În continuare, Patriarhul se dezbracă de veşmintele arhiereşti pentru a arăta smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.

După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea îngerului, o anticameră a Sfântului Mormânt, de unde îl urmăreşte pe patriarh.

Acolo se crede că a stat îngerul care s-a arătat Mariei Magdalena după Învierea Mântuitorului.

Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată şi se răspândeşte în Biserică.

În acelaşi timp aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plineşte cu ieşirea Patriarhului şi împărţirea flăcării sfinte, a explicat basilica.ro.

DirectMM.ro

Foto deschidere – basilica.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu