Ucraina refuză să recunoască oficial limba română - 2 ore în urmă
„Marșul pentru Viață” se organizează în Baia Mare în această duminică - 3 ore în urmă
Rețea de fraudă cu polițe RCA, destructurată la Baia Mare - 4 ore în urmă
Povestea covorului maramureșean de Botiza, aflat în patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș - 5 ore în urmă
Elev de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, calificat la Olimpiada Națională de Fizică - 6 ore în urmă
Meșterul popular Viorica Pop i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze ciucuri - 6 ore în urmă
Meci de foc în Cupa României: CS Minaur Baia Mare – CSM Constanța - 7 ore în urmă
Cantus Mundi: Peste 3.500 de copii din Maramureș vor marca sâmbătă Ora Pământului - 7 ore în urmă
În Seini se lansează albumului memorial Béla Bay - 8 ore în urmă
Elevii sunt invitați să se înscrie la Concursul de creație literară „Talente sighetene” - 10 ore în urmă
Anul 2024 ar putea fi considerat cel mai călduros an din istorie
Există o „probabilitate ridicată” ca 2024 să fie cel mai călduros an din istorie. Anul acesta are o probabilitate ridicată de a fi chiar mai cald decât 2023, care a fost la rândul său cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, arată agenția meteo și climatică a Națiunilor Unite. Potrivit raportului OMM, anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu 1,45 grade peste nivelul din perioada preindustrială. În plus, a fost cea mai caldă perioadă de zece ani înregistrată vreodată. Un val de căldură care afectează America Latină de la începutul anului a crescut temperatura resimţită la un nivel-record de 62,3°C la Rio de Janeiro, în Brazilia, în timp ce ploi ameninţau sudul ţării. Luna iunie din 2024 va intra cu siguranță în topul celor mai calde luni iunie din istorie, în România, după ce în prima decadă temperaturile medii au fost cu 3 grade Celsius mai ridicate decât ar fi fost normal.
„Trebuie să ținem cont de ceva ce se întâmplă în această perioadă de vară și de val de căldură: nopțile sunt foarte calde, iar temperaturile ridicate se ating devreme și apoi se mențin ore în șir”, spune Gabriela Băncilă, explicând faptul că o zi în care este foarte cald încă de dimineață, și căldura ține până seara târziu, este greu de suportat, iar stresul termic este ridicat. În aceste zile sunt locuri unde temperaturile trec de 26-27 C încă de la 8-9 dimineața și rămân peste acest nivel până la finalul zilei. Un exemplu: luni la ora 22 erau +29 C la Zimnicea, după ce maxima zilei a fost de +37,2 C (după ora 15).”
Clima s-a încălzit în prezent cu 1,2°C faţă de nivelul din 1850-1900, cauzând o creştere a episoadelor de secetă, inundaţii şi valuri de căldură.
Lăcrimioara ZOTA