Share
Băiuț – sursă de inspirație pentru prozatori, poeți, dramaturgi, scenariști de film, compozitori de muzică (V)

Băiuț – sursă de inspirație pentru prozatori, poeți, dramaturgi, scenariști de film, compozitori de muzică (V)

Compozitori de muzică

 

Trecui dealu la Băiuț – o melodie tezaur

 

Puțină lume nu a auzit de această melodie care a fost interpretată se pare în cele mai multe genuri muzicale.

Originalul îi aparține compozitorului ieșean Constantin Arvinte care s-a inspirat din folclorul maramureșean.

Versurile sunt inspirate dintr-o poveste reală. La mina din Băiuț au lucrat foarte mulți maramureșeni din zona Botiza, Poienile Izei, Glod și care treceau „dealul” la Băiuț. Femeile din satele respective veneau adesea cu mâncare la iubiții sau soții lor care rămâneau mai multe zile să lucreze la Exploatările miniere din zona Băiuț.

Compozitorul și dirijorul Arvinte are o suită de compoziții muzicale inspirate din folclorul maramureșean.

Melodia „Trecui dealu la Băiuț” a fost compusă inițial pentru interpretare corală.

Compzitorul și dirijorul Constantin Arvinte (1926-2021)

 

Melodia „Trecui dealu la Băiuț” a generat și un Festival cu același nume la ideea și dorința regretatului muzician Ștefan Petreuș, un adevărat simbol al Maramureșului și care a fost legat sufletește de Băiuț.

Festivalul a avut loc fiind organizat de fiul acestuia, muzicianul Andrei Petreuș și care se vrea a fi o tradiție în Băiuț.

Ștefan și Andrei Petreuș inițiatorii Festivalului de muzică ,,Trecui dealu la Băiuț”.

La prima ediție care a avut loc în anul 2022 a fost invitată iubita intrepretă maramureșeană Narcisa Suciu care a interpretat o variantă proprie a melodiei încântând publicul prezent.

Narcisa Suciu a declarat că este una din piesele ei de suflet, înregistrând și un frumos videoclip cu melodia respectivă.

Secvență din videoclipul Narcisei Suciu – sursă YouTube

 

La ediția din anul 2023 melodia a fost cântată în două stiluri muzicale.

Prima a fost o interpretare corală realizată impecabil de către Corala Armonia din Baia Mare, dirijor Adrian Iercoșan, și care a adus cu sine nu doar interpretarea deosebită a melodiei, ci și un cadou surpriză înmânat de către neobositul și pasionatul de muzică corală, ing. Sasha Nicolici care a reușit să obțină textul original al compoziției lui Constantin Arvinte.

Corala Armonia pe scena Festivalului ,,Trecui dealu la Băiuț” ediția din anul 2023.

 

Textul original al melodiei ,,Trecui dealu la Băiuț” – oferit cadou de către ing. Sasha Nicolici la Festivalul Trecui dealu la Băiuț din anul 2022.

 

Melodia a fost interpretată de-alungul anilor de foarte multe coruri celebre fiind una din cele mai iubite piese corale și totodată unul din melodiile examen al al acestui gen muzical.

Câteva coruri celebre care au preluat în repertoriul lor interpretări celebre ale melodiei.

În primul rând „Madrigal”, una din cele mai renumite coruri din România, dar și altele care se pot găsi pe canalele de muzică de pe Internet.

 

Corul Național de camera Madrigal – Sursă YouTube

 

Pe lângă muzica corală melodia a fost interpretată și în variantă modernă de către formația Class, dar cu denumirea de „Adu-i doina”. Melodia a devenit un hit între tineri în anii 90 fiind bine cotată în topurile muzicale de gen.

Melodia „Adu-i doina” interpretată de formația Class – Sursă YouTube

 

Marta Onilă și Mattias Eskilson interpretând melodia ,,Trecui dealu la Băiuț“

Interpreta Marta Onilă cu origini maramureșene împreună cu muzicianul suedez Mattias Eskilsson au interpretat în anul 2023 la Băiuț în cadrul Festivalului o intepretare originală la chitară și trompetă a melodiei, înregistrând ulterior și un videoclip.

Desigur, melodia provenind din folclorul popular are și o variantă interpretată pe ritmul de muzică populară de către îndrăgita interpretă Reghina Ciceoan.

Reghina Ciceoan – Trecui dealu la Băiuț – Sursa You Tube

Tot mai mulți compozitori de muzică au preluat și preiau în repertoriul lor melodia „Trecui dealu la Băiuț” tocmai de aceea avem îndrăzneala de a o propune a fi catalogată ca pe o melodie tezaur.

De altfel, la ediția din anul 2024 pentru concursul Eurovision venise la un moment dat propunerea ca această melodie să reprezinte România la prestigiosul festival. Din păcate a rămas doar ca și propunere.

Vă așteptăm, așadar, pe versurile melodiei „să treceți dealu la Băiuț” să cunoașteți splendorile acestui colt de rai, și așteptăm interpretarea acestei melodii și în ritm de rock, jazz și alte genuri.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

Citește și

Băiuț – sursă de inspirație pentru prozatori, poeți, dramaturgi, scenariști de film, compozitori de muzică (IV)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu