PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 59 minute în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 2 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 2 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 3 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 4 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 5 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 6 ore în urmă
Galeria Hollósy din cadrul Coloniei Pictorilor Baia Mare găzduiește cinci expoziții personale, care pot fi vizitate până la finalul lunii - 8 ore în urmă
Viorica Pop și aportul său deosebit în păstrarea culturii tradiționale din Țara Lăpușului - în urmă
De vorbă cu talentata Alexandra Țară: „Muzica mă face să mă simt împlinită și sper ca, prin darul meu, să pot aduce bucurie și emoție celor care mă ascultă” - în urmă
Vicariatul Ortodox Ucrainean a organizat un simpozion dedicat sfinților ucraineni în România
Zilele trecute, în Sighetu Marmației, s-a desfășurat simpozionul „Urmele sfinților ucraineni în România”.
Evenimentul a marcat 230 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Paisie Velicicovschi, ocrotitorul ucrainenilor ortodocși din România, și 110 ani de când sfântul ucrainean Alexie Carpatinul a fost condamnat și închis pentru credință în închisoarea din Sighet.
Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației, a felicitat Vicariatul Ortodox Ucrainean pentru inițiativă, subliniind importanța unor astfel de evenimente într-un oraș cunoscut pentru conviețuirea armonioasă a mai multor grupuri etnice și pentru sfinții de diverse confesiuni care au pătimit în închisoarea locală în timpul Imperiului Austro-Ungar.
Părintele Vasile Aurel Pop, protopopul român de Sighetu Marmației, a transmis mesajul Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, iar Părintele Vicar Nicolae Lauruc a subliniat legătură spirituală dintre popoarele român și ucrainean, stabilită prin Sfinții Petru Movilă și Paisie Velicicovschi (Paisie de la Neamț).
Prezentări despre viața, activitatea și influența Sfinților Alexie Carpatinul, Paisie Velicicovschi și Vasile de la Poiana Mărului au fost pregătite de: Părintele Vicar Nicolae Lauruc, Părintele Petru Rahovan, Protopopul Ucrainean de Sighetu Marmației, Părintele Mihai Sacaloș din Valea Vișeului, Părintele Gheorghe Cinar din Rona de Sus și Pr. Marius N. Lauruc, consilier al vicariatului.
Sf. Alexie Carpatinul, supranumit „Apostolul Transcarpatiei”, a contribuit la renașterea credinței ortodoxe pe malul stâng al Tisei, desfășurând o intensă activitate misionară de la Teceul Mic până la Valea Vișeului.
Sfinții Paisie Velicicovschi și Vasile de la Poiana Mărului, ambii născuți în Poltava, refugiindu-se pe teritoriul Țărilor Române, au găsit un mediu prielnic vieții monahale, libertatea și susținerea necesare traducerii scrierilor isihaste.
Prin intermediul comunităților monahale mixte, româno-slave, pe care le-au păstorit, au influențat viața monahală de pe teritoriul României, Ucrainei și Rusiei, au explicat autorii prezentărilor.
La final, Corul Blahovysnyk al Parohiei Sighetu Marmației a susținut un moment artistic cu pricesne în limbile română și ucraineană și cu rugăciuni scrise de Sf. Paisie Velicicovschi și Sf. Alexie Carpatinul.
Simpozionul a fost urmat de vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, situat în locul unde a pătimit Sf. Alexie Carpatinul.
În celula închinată represiunii comuniste împotriva Bisericii este amplasată, prin bunăvoința poetei Ana Blandiana, fondatoarea muzeului, și cu sprijinul Părintelui Vicar Nicolae Lauruc, icoana Sf. Alexie Carpatinul, alături de o scurtă notă biografică.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, prin implicarea Andreei Dobeș Furtos, muzeograf-șef în cadrul acestei instituții.
Lucrările simpozionului vor fi publicate integral în revista Binevestitorul a Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, informează basilica.ro.