Share
Institutul de vaccinuri din Băiuț

Institutul de vaccinuri din Băiuț

Deoarece subiectul despre Institutul de vacinuri de la Băiuț a atras atenția cititorilor am decis să revenim cu detalii legate de acest subiect. Întemeietorul Institutului de vaccinuri contra variolei de la Băiuț e doctorul Intze Bela.

Născut la Cluj Napoca în anul 1852, este fiul scriitorului și totodată preot reformat Intze Samuel. Sudiază medicina la Cluj Napoca după care pleacă la școala doctorală la Viena unde studiază nu doar medicina ci și ștințele umaniste în perioada 1871-1878. Pentru doctoratul în medicină devine asistentul Doctorului Späth , unul din cei mai mari specialiști în ginecologie ai vremii.

Pasiunea Doctorului Intze merge și în zona oenologică unde efectuează studii asupra bolii viței de vie datorită Philoxerei. Publică un studiu asupra speciei Philoxerei veratrix la Cluj Napoca atrăgâng atenția guvernului asupra pericolului pe care îl reprezintă această specie pentru vița de vie și implicit asupra producției de vin din Europa. În timpul șederii la Viena devine și redactor la Revista medicală unde publică articole despre Familia și școala, Miopia la elevi etc. De asemenea concepe diferite jucării care ajută la învățarea elevilor, fiind un pionier în crearea de mulaje pentru a ușura învățământul biologiei în școli.

Revine în anul 1879 la Cluj Napoca și devine medic asistent în oftalmologie la Universitatea de medicină din Cluj Napoca după care intră în mediul privat. I se propune avansarea în funcția de profesor la Facultatea de medicină la Cluj Napoca , propunere pe care o refuză și spre surprinderea tututor se angajează ca medic la Băiuț în Maramureș. La Băiuț găsește mediul propice pentru a studia și a cerceta vaccinurile după o rețetă proprie. La 1 iunie 1893 primește licența de producere a vaccinului de către Institutul Wuertenberg din Germania primid apoi și aprobarea regelui. În anul 1893-94 pleacă într-o călătorie de perfecționare în Elveția, Italia, Germania și Franța pentru a se specializa în vaccinurile împotriva variolei. Anul 1895 îl găsește în Belgia și Țările de Jos unde continuă perfecționarea în elaborarea unui vaccin performant.

Extinde Institutul de la Băiuț construind o hala de producție, un hambar pentru păstrarea gheții și o mică crescătorie de viței. Aduce din Olanda utilaje și echipament special pentru producerea vaccinului devenind în scurt timp cel mai mare Institut din Europa după cel olandez. Rețeta inovativă a Doctorului Intze consta în inocularea vițeilor între 6 săptâmăni și 6 luni cu germeni de Variola veziculară. Deci nu s-a folosit variolă umană iar produsul rezultat era un Retrovaccin cu denumirea de Originalis Cowpox. Institutul de la Băiuț publică un Buletinul medical și o ,,Revistă a Institutului de Vaccinare” care apare periodic la Amsterdam și care conține informații despre modul de pregătire și tratare a vaccinului, experiențele relevante ale medicilor străini renumiți și autohtoni și instrucțiuni necesare și descrieri ale echipamentelor. Calitatea vaccinului de la Băiuț este dovedită de numărul mare de documente medicale și oficiale de recunoaștere primite din diferite părți ale țării și ale lumii.

Începând cu data de 1 martie 1896, editează și publică un buletin trimestrial de 24-46 de pagini sub titlul „Vaccinarea preventivă împotriva variolei” care este distribuită și în țară. Sunt notate și costurile de achiziție a vaccinului. 0,10 grame costă 60 de filieri pentru cinci persoane și 8 coroane pentru 100 de persoane. Pentru vaccinarea în masă, furnizează și cantități pentru 500 până la 2.000 de persoane.

Cea mai mare parte a armatei este inoculată cu materialul obținut de la Băiuț , iar o cantitate însemnată a fost exportată în străinătate în fiecare an. Vaccinul de la Băiuț devine cel mai căutat mijloc pentru combaterea variolei. Amintim faptul că variola este singura boală care a fost eradicată prin vaccin iar acest Institut puțin cunoscut în ziua de astăzi a avut o contribuție însemnată. Fiind un Institut privat a dus desigur la îmbogățirea rapidă a Familiei Intze dar care a rămas în memoria colectivă ca un om modest preocupat mai mult de cercetare. Și mașina lui personală , una din cele mai scumpe din zonă la vremea respectivă o folosea mai mult șoferul lui personal , el apelând la ea doar când avea deplasări importante de făcut. Fiul lui care a moștenit atât numele (Dr. Intze Bela) cât și profesia tatălui , cea de medic a continuat să fie medic în Băiuț fiind înmormântat în cimitirul din localitate. Locația fostului Institut de vaccinuri a fost identificată de către Ing. Willy Dumitru Nica , un pasionat cercetător al istoriei Băiuțului. Mai există clădirea birourilor unde a lucrat Dr. Intze Bela. Istoria Institutului de vaccinuri de la Băiuț merită pusă în lumină fiind o mândrie a Maramureșului din alte vremuri.

Walter ÜBELHART

Citește și

Băiuț la superlativ: Aici a funcționat cel mai mare Institut de Vaccinuri din Europa de Est; 22 curiozități legate de localitatea maramureșeană!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. Kacsó Margit

    Kedves Walter, kérek egy helyreigazitást, az autós képen amelyet őn is közöl, az apám, Molnár Emil látható, hátul ülnek nagyapám, Molnár Sámuel, illetve nagyanyám, Neubauer Matild. Az Incze dr autójáról más képet küldtem

    Răspunde
    • Moldován Ferencz

      Őrvendek hogy kiigazitotta a képhez kapcsolt informáciot. Mikor láttam a képet eszembe juttotak gyerekori emlékeim Katonénil és Emilbácsival, kedves szomszédaink Erzsébetbányán. A képet felismerttem, sokszor láttam Katonéninél mikor meglátogatuk.

      Răspunde

Lasă un comentariu