Share
Importantă conferință internațională la Paris, despre România

Importantă conferință internațională la Paris, despre România

ÎN ACESTE ZILE, SE VORBEȘTE TOT MAI MULT DESPRE FRANȚA! MAI EXACT, SE ANALIZEAZĂ CONSECINȚELE RECENTELOR ALEGERI ELECTORALE!

NOI VORBIM DESPRE ALT EVENIMENT! Recent, în capitala FRANȚEI a fost organizată în cadrul Manifestării „ZILELE CULTURII TRADIȚIONALE ROMANEȘTI ÎN FRANȚA”, CONFERINȚA – dezbatere, „LOCUL CULTURII TRADIȚIONALE ÎN EDUCAȚIA DE AZI”. Organizatorii sunt „Departamentul românilor de pretutindeni”, „Vocea Diasporei Romanești”, „Dorul oșenilor”, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Facultatea de Litere, Domeniul Studii Culturale.

Coordonatorul Proiectului este activa noastă masterandă la Studii Culturale, Maria MOIȘ, care trăiește la Paris, și prof.univ. Roxana BAUDIN, Universitatea Sorbona 12, PARIS.

EVENIMENTUL, transmis ONLINE, a fost urmărit de mii de români din Europa și SUA, mai ales maramureșeni și oșeni.

Am avut Onoarea să deschid Conferința Internațională cu Lucrarea „PARADIGMELE CULTURII TRADIȚIONALE ROMANEȘTI” (a se vedea filmul de la finalul materialului: foto – Andrei Ansary, montaj – drd. Anton Mihiș).

Au prezentat analize extrem de documentate personalități ale culturii române care trăiesc la Paris, București, Cambridge, Universitatea Harvard (cercet. Șt. Liviu Aron), cercetători din Boston și desigur Echipa de prestigioase cadre universitare UTCN; CUNBM; Domeniul Studii Culturale. Doamna conf.univ.dr., coordonatoarea și „sufletul viu” al acestui Domeniu, a făcut o analiză extrem de amplă asupra dificultăților din Sistemul educațional privind implementarea unor elemente  ale culturii tradiționale, lector univ dr. Natalia Lazăr, reprezentanta UNESCO în Maramureș, a prezentat doi meșteri populari, „tezaure vii”, asist.dr Florin POP a realizat o amplă documentare asupra cercetărilor de teren privind  patrimoniului religios, iar masterand Daniel Pop a prezentat un valoros film documentar despre „Claca la coasă”.

Manifestarea s-a bucurat de o deosebită Receptivitate. În Sala Rstaurantului SYMPHONY din PARIS, care a găzduit Evenimentul, peste 350 de spectatori, maramureșeni și oșeni, au urmărit și s-au bucurat alături de noi și cu NESTINSUL DOR DE ACASĂ!

Urmează un fragment video din Conferință!

Prof. univ. dr. PETRU DUNCA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu