Share
Muzica bizantină este ”muzica Duhului Sfânt” – susține conducătorul corului „Theologos” (VIDEO)

Muzica bizantină este ”muzica Duhului Sfânt” – susține conducătorul corului „Theologos” (VIDEO)

În 2015, a fost înfiinţat Grupul de muzică bizantină – sau psaltică, așa cum i se mai spune – „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, având binecuvântarea PS Părinte Episcop Iustin. Corul participă la slujbele liturgice precum Vecernie, Utrenie sau Sfânta liturghie, dar şi alte evenimente culturale, ce conturează o frumoasă activitate misionară. Corul  implică tineri din eparhie, care studiază şi lucrează în diverse domenii de activitate. Obiectivul declarat este acela de a promova muzica bizantină în ţinuturile Maramureşului şi Sătmarului

”Muzică bizantină este muzica bisericească, prin excelență, fiind singura tradiție muzicală dezvoltată pe parcursul a două milenii. Este muzica folosită în cult încă din primele veacuri și până astăzi. Personal, eu o numesc «muzica Duhului Sfânt», deoarece ne transpune într-o stare de rugăciune și trăire duhovnicească aparte” – spune arhid. Adrian Dobreanu, conducătorul acestui cor.

 

Muzica bizantină a lansat și adevărate vedete internaționale ale genului, așa cum este grecul Nikodimos Kabarnos. Acum doi ani el a susținut un concert extraordinar și în România, la Râmnicu Vâlcea, concert organizat de Arhiepiscopia Râmnicului. Vă propunem o bucată de muzică bizantină (”Kratima”), în interpretarea lui Kabarnos. Dar avem și la noi  interpreți foarte apreciați, cum sunt Mihail Bucă sau Bogdan Marin.

Nikodimos Kabarnos

MUZICA PSALTICĂ. Sau bizantină, cum i se mai spune, e promovată în Maramureș de Corul Theologos. Ascultă și DISTRIBUIE „muzica Sfântului Duh”. Detalii pe https://www.directmm.ro/comunitate/cultura/muzica-bizantina-este-muzica-duhului-sfant-sustine-conducatorul-corului-theologos/

Posted by Direct MM on Tuesday, May 22, 2018


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


4 Comentarii în această postare

 1. Dragomir Nicușor Danut

  Un parinte profesor deosebit care cu adevărat se preocupa de valorificarea artei muzicii bizantine autentice! Felicitări, sa ne trăiți intru mulți și Fericiți ani!

  Răspunde
 2. Crisan Alexandru

  Doamne ajută!

  Răspunde
 3. Buciuman Raul

  Extraordinar, felicitări!

  Răspunde
 4. Neacsu Costel

  Foarte frumos. Doamne ajuta

  Răspunde

Lasă un comentariu