Share
Marele secret al vieții olarului dacic,  Daniel Leș

Marele secret al vieții olarului dacic, Daniel Leș

Daniel Leș, olarul dacic din Baia Sprie, are toate datele pentru a fi invidiat.  E un artist care face ceea ce-i place –  modelează lutul – iar lucrul ăsta l-a făcut foarte cunoscut. Pare  mereu fericit și are seninătatea țăranului român. Și valorile lui, care se dovedesc a fi esențiale și primordiale într-o lume care nici nu realizează cum, pe nesimțite ,e furată de  superficialitate. O superficialitate care, la rândul ei, pe nesimțite ne fură viața. ”Opriți-vă, oameni buni și trăiți-vă viața” – e îndemnul repetat al artistului, îndemn care a ajuns în toată lumea și prin intermediul  cunoscutelelor canale de televiziune National Geographic și History.  Daniel Leș oferă cu generozitate turiștilor cheia care să le  deschidă înțelegerea și pătrunderea fascinantului peisaj material și spiritual al Maramureșului. 

”Să vezi că e o vibrație, e ceva acolo înăuntrul tău care să-ți deschidă sufletul către poarta asta a Maramureșului, cu cumințenie. Și-atunci când intri pe o poartă, pe o ușă de casă, te-apleci, te smerești și spui: am intrat, într-adevăr, într-o gospodărie făcută după rânduială. Rânduiala își are rostul ei”.

Și ajuns la acest punct, Daniel Leș face o mărturisire crucială: își dezvăluie secretuil vieții sale: ”Îmi trăiesc viața simplu, după rânduială. E secretul vieții mele”.

Simplitatea miezoasă a omului care e de acord cu Lucian Blaga și celebra sa zicere: ”veșnicia s-a născut la sat”

 

 

Lasă un comentariu