Share
Maramureșeni prezenți la Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară” din Sibiu

Maramureșeni prezenți la Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară” din Sibiu

În perioada 28 – 31 iulie, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu s-a desfășurat Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară”, ediția a X-a.

Au fost invitați atât specialiști în ceramică (etnografi, etnologi, arheologi, muzeografi, restauratori și conservatori), cât și meșteri olari. Tema din acest an a fost „Ceramica utilitară”. Evenimentul a fost deschis cu o conferință internațională dedicată ceramicii utilitare, cu traducere simultană în limbile română și maghiară. Următoarele zile au fost dedicate meșterilor olari care au confecționat vase ceramice și au gătit la vatră deschisă sau în cuptor o rețetă specifică zonei din care provin.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu, care a demonstrat cum se modela ceramica dacică lucrată cu mâna. Având ca model un vas de gătit descoperit în timpul cercetărilor arheologice desfășurate la Bozânta Mică, punctul Grind, arheologul din Baia Mare a gătit o mâncare pe bază de linte, servită cu frigărui din carne de porc și pui și asezonată cu un sos pe bază de must.

Evenimentul a fost gândit a fi un “altfel” de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg cu ateliere experimentale, expoziții și a unei conferințe, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit și a unei tematici prestabilite, ceramica utilitară. S-a urmărit astfel promovarea multiculturalității transilvănene peste hotare și posibilitatea revitalizării meșteșugului producerii ceramicii.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu