Minaur a pierdut în fața campioanei Serbiei - 2 ore în urmă
Înot: David Popovici, campion european la 100 m liber, cu nou record mondial - 2 ore în urmă
Accident rutier cu victimă între localitățile Săpânța și Câmpulung la Tisa; Cum s-a petrecut totul - 3 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, duminică, 14 august - 5 ore în urmă
36 de pompieri români, cu nouă mijloace tehnice, continuă misiunea de stingere a incendiului din Sud-Vestul Franței - 8 ore în urmă
Mănăstirea Moisei se pregătește de hram; Care este programul slujbelor - 8 ore în urmă
„Lasă Doamne dor!” – noul cântec al Paulei Seling este inspirat din folclor (VIDEO) - 8 ore în urmă
Folk: Va avea loc a X-a ediție a Festivalului Concurs Național „Floare de colț” - 9 ore în urmă
Baia Mare Science Festival va avea loc la mijlocul lunii septembrie - 10 ore în urmă
Arhid. Adrian Dobreanu: Sfârșitul tuturor furtunilor vieții să ne găsească în picioare! - 10 ore în urmă
Maramureșeni prezenți la Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară” din Sibiu
În perioada 28 – 31 iulie, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu s-a desfășurat Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară”, ediția a X-a.
Au fost invitați atât specialiști în ceramică (etnografi, etnologi, arheologi, muzeografi, restauratori și conservatori), cât și meșteri olari. Tema din acest an a fost „Ceramica utilitară”. Evenimentul a fost deschis cu o conferință internațională dedicată ceramicii utilitare, cu traducere simultană în limbile română și maghiară. Următoarele zile au fost dedicate meșterilor olari care au confecționat vase ceramice și au gătit la vatră deschisă sau în cuptor o rețetă specifică zonei din care provin.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu, care a demonstrat cum se modela ceramica dacică lucrată cu mâna. Având ca model un vas de gătit descoperit în timpul cercetărilor arheologice desfășurate la Bozânta Mică, punctul Grind, arheologul din Baia Mare a gătit o mâncare pe bază de linte, servită cu frigărui din carne de porc și pui și asezonată cu un sos pe bază de must.
Evenimentul a fost gândit a fi un “altfel” de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg cu ateliere experimentale, expoziții și a unei conferințe, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit și a unei tematici prestabilite, ceramica utilitară. S-a urmărit astfel promovarea multiculturalității transilvănene peste hotare și posibilitatea revitalizării meșteșugului producerii ceramicii.