Tinerii de la „Esperando” se pregătesc de Paște - 8 ore în urmă
Presa Liberă este sărbătorita zilei de 20 aprilie - 8 ore în urmă
Biserica Ortodoxă îl celebrează pe Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului - 8 ore în urmă
Artiști îndrăgiți vor susține un recital de pricesne la biserica din Fărcașa - 12 ore în urmă
Marian Condrat și Nicolae Traian David pun bazele unui parteneriat zonal pentru dezvoltarea unitară a turismului pe Valea Izei - 12 ore în urmă
Mihaela Ioana Trifoi din Sighetu Marmației, vicecampioană națională la șah - 12 ore în urmă
Anivesare specială: Vlad Grigore din Săliștea de Sus a împlinit 100 de ani - 14 ore în urmă
La biserica din Ciocotiș va avea loc cea de-a IX-a ediție a concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 14 ore în urmă
Circul Internațional ajunge în Baia Mare; Se anunță aproape două săptămâni de spectacole extraordinare - 15 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Aspecte despre viața unui copil; Cum acesta este proiectul perfect al lui Dumnezeu și în sinele lui are schița perfectă de evoluție personală - 16 ore în urmă
Maramureșeni prezenți la Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară” din Sibiu
În perioada 28 – 31 iulie, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu s-a desfășurat Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară”, ediția a X-a.
Au fost invitați atât specialiști în ceramică (etnografi, etnologi, arheologi, muzeografi, restauratori și conservatori), cât și meșteri olari. Tema din acest an a fost „Ceramica utilitară”. Evenimentul a fost deschis cu o conferință internațională dedicată ceramicii utilitare, cu traducere simultană în limbile română și maghiară. Următoarele zile au fost dedicate meșterilor olari care au confecționat vase ceramice și au gătit la vatră deschisă sau în cuptor o rețetă specifică zonei din care provin.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu, care a demonstrat cum se modela ceramica dacică lucrată cu mâna. Având ca model un vas de gătit descoperit în timpul cercetărilor arheologice desfășurate la Bozânta Mică, punctul Grind, arheologul din Baia Mare a gătit o mâncare pe bază de linte, servită cu frigărui din carne de porc și pui și asezonată cu un sos pe bază de must.
Evenimentul a fost gândit a fi un “altfel” de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg cu ateliere experimentale, expoziții și a unei conferințe, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit și a unei tematici prestabilite, ceramica utilitară. S-a urmărit astfel promovarea multiculturalității transilvănene peste hotare și posibilitatea revitalizării meșteșugului producerii ceramicii.