Share
Manuscris unionist din Apșa de Mijloc (Ucraina), predat Muzeului Unirii din Alba Iulia

Manuscris unionist din Apșa de Mijloc (Ucraina), predat Muzeului Unirii din Alba Iulia

În urmă cu o săptămână, printr-o acțiune inițiată în Baia Mare, Muzeul Unirii din Alba Iulia și-a îmbogățit fondul documentar cu un manuscris de mare valoare, legat de Marea Unire. Manuscrisul vine din Apșa de Mijloc și a aparținut lui Mihai Dan, delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia și ales în primul Parlament al României Mari. Adică un român care a votat primele legi din România Mare.  E vorba de un jurnal ce se referă la perioada limitrofă Marii Unirii, donat de familia autorului și predat muzeului din Alba Iulia de către Dina Marina, urmașa lui Mihai Dan. Predarea a făcut parte dintr-un proiect mai amplu inițiat de Asociația Boema OJT Baia Mare, proiect ce s-a bucurat de sprijinul finaciar al Consiliului Județean Maramureș. Astfel, o delegație de intelectuali din Maramureșul din dreapta Tisei a refăcut în mod simbolic drumul până la – și de la – Alba Iulia. E vorba de  Dina Marina  și Viorica Șiman (profesoare în Apșa de Mijloc), Elena Șovac (directoarea școlii din Apșa de Mijloc), Ana Dan (președintele ”Euroclub” Apșa de Mijloc) și Adriana Pop (directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Slatina, liceu care tocmai a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E – „Patrimoniul cultural național”). Delegația  fost însoțită tot timpul de Mihai Cozma, președintele asociației băimărene și organizatorul deplasării.

Vinerea trecută s-a pornit spre Alba Iulia, iar sâmbăta a fost o zi foarte plină.  Oaspeții au vizitat Catedrala Unirii și Cetatea Alba Iulia și au asistat la schimbarea de gardă. Au fost conduși de ghidul Ionuț Oprea, care le-a povestit cum pentru încoronare s-a luat întâi în calcul  un simplu baldachin, apoi o bisericuță, pentru a se ajunge la Catedrala Unirii, ridicată  în timp record: 16 luni. Apoi, vizita de la  Muzeul Unirii  a fost încununată de ceremonialul prin care Dina Marina a predat manuscrisul custodelui Muzeului, Alexandru Știrban, acesta primind cadou și un tablou din partea oaspeților.  Duminică, „unioniștii” au făcut drumul de întoarcere.

Prin acest gest, românii din dreapta Tisei speră să contribuie la facilitarea  obținerii de către ei a cetățeniei române, câtă vreme înaintații lor au participat la Marea Unire, au făcut parte din România Mare și au votat primele ei legi.

Lasă un comentariu