Share
„Instituţiunile filosofice” ale lui Vasile Lucaciu readuse în atenţia publicului  (GALERIE FOTO)

„Instituţiunile filosofice” ale lui Vasile Lucaciu readuse în atenţia publicului (GALERIE FOTO)

Monumentala lucrare „Instituţiuni filosofice” a lui Vasile Lucaciu a fost lansată în Aula Centrului Universitar Nord Baia Mare, luni 21 ianuarie, în chiar ziua în care s-au împlinit 167 de ani de la naşterea marelui unionist maramureşean.

Lucrarea, structurată pe trei volume – „Logica”, „Metafizica” şi „Filosofia Morală” – a apărut în condiţii grafice de excepţie, la Editura Eikon Bucureşti, în cadrul unui proiect al Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, în parteneriat cu Centrul Universitar Nord Baia Mare, proiect ce a beneficiat de finanţare de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Comitetul Interministerial pentru Centenar. În prezenţa a sute de profesori, studenţi şi oameni de cultură, moderatorul evenimentului, prof. univ. dr. Petru Dunca, a conturat personalitatea dr. Vasile Lucaciu, unul dintre cei mai mari filosofi români neotomişti. „Înainte de toate, Vasile Lucaciu a fost teolog şi filosof,dar și continuator al proiectului Școlii Ardelene. Vorbim despre Vasile Lucaciu ca preot şi constructor de biserici, despre cel care a militat pentru introducerea limbii române în școlile din Maramureș și Satu Mare. Dar, vorbim despre el și ca militant după acel Memorandum făcut lui Franz Joseph la Viena, în care se cereau drepturile românilor. Vasile Lucaciu a fost, de asemenea, un mare diplomat, el fiind coleg în timpul studenției cu viitorul Papă, Benedict al XV-lea, prietenie care a ajutat foarte mult românii în ceea ce a însemnat actul Marii Uniri.” – a explicat prof. univ. dr. Petru Dunca. Cuvinte elogioase despre „Leul de la Şişeşti”, ca model de patriotism, diplomaţie, morală, şi credinţă, au avut consilierul episcopului greco-catolic de Maramureş,  PS Vasile Bizău, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Ioan-Mircea Fărcaş, directorul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, Iuliana Dăncuş, precum și reprezentanții autorităților.

Profesorul Vianu Mureşan (scriitor și filosof originar din Ulmeni), cel care s-a ocupat îndeaproape de adaptarea într-o manieră lingvistică nouă a „Instituţiunilor filosofice”, a făcut o incursiune în profunzimea textului, a mesajului şi a modelului uman promovat de Vasile Lucaciu. „Din perspectiva lui Vasile Lucaciu, rezistenţa unui stat e condiţionată de rezistenţa morală a fiecărui individ. Dacă aceasta nu este constituită în sufletul fiecăruia, nici instituţiile statului nu sunt puternice” – a precizat prof. Vianu Mureşan.

În aceeaşi manieră a prezentării modelului Vasile Lucaciu, directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder, a vorbit despre oamenii care trăiesc pentru ceilalţi.

Evenimentul s-a încheiat cu un grupaj de cântece patriotice susţinut de sătenii din Şişeşti – localitatea lui Vasile Lucaciu. (D.G.B.)

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu