Share
Gheorghe Turda, omagiat la borna 70 a vieții (GALERIE FOTO)

Gheorghe Turda, omagiat la borna 70 a vieții (GALERIE FOTO)

Interpretul Gheorghe Turda s-a născut în 6 martie 1948, în Săpânța. Începând din 1966 a colaborat cu majoritatea ansamblurilor artistice din țară și a dat concerte în peste 40 de țări, participând la peste 80 de turnee.
Nepot de preot, a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. După absolvire, în 1973, a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia Română”, în cadrul căruia a activat până în 1991, anul desființării ansamblului. Apoi a fost cel care a condus și reorganizat ansamblul artistic „Ciocârlia”, cu care a întreprins multe turnee în țară și peste hotare.
Ca recunoaștere a meritelor sale artistice, în 1991 i-a fost conferit gradul de locotenent-colonel onorific. La 1 decembrie 2018, prin decret prezidențial, a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea).

Artistul a fost omagiat și acasă

Împlinirea vârstei de 70 de ani de viaţă a fost marcată în 6 iunie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, şi de Televiziunea Română, împreună cu Ansamblul Folcloric Naţional ”Transilvania”, printr-un spectacole de ”Tezaur folcloric”. Instituții importante din țară și județ   au ținut să-l omagieze pe artist, prin acordarea unor distincții, începând cu Ministerul Culturii şi Cultelor. Titlu de cetățean de onoare i-au acordat CJ Maramureș și primăria Baia Mare (festivitatea urmând să aibă loc în 11 iunie, în Piața Millenium).

PS Părinte Iustin i-a înmânat interpretului Ordinul “Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, care se acordă personalităţilor culturale. Pentru merite deosebite în păstrarea și transmiterea la cel mai înalt nivel cultural și artistic a folclorului național autentic, realizatoarea emisiunii ”Tezaur folcloric”, Gheorghiţa Nicolae, a fost răsplătită cu Gramata Episcopală.

Lasă un comentariu