Share
Exponatele săptămânii la Muzeul de Istorie Maramureș: Pinteni din fier din epoci istorice diferite (FOTO)

Exponatele săptămânii la Muzeul de Istorie Maramureș: Pinteni din fier din epoci istorice diferite (FOTO)

Începând de astăzi, 27 aprilie, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (str. Monetăriei 1-3) – sub genericul „Exponatele săptămânii” – pot fi admirate accesorii de echipament militar ecvestru, respectiv pinteni din fier din epoci istorice diferite.

Pintenul din fier de la Boinești

Pintenul este o piesă de metal arcuită care se fixează de călcâiul călărețului, dispune de un spin sau rotiță zimțată și este folosit la călărie ca mijloc suplimentar de ghidare a calului. În perioada antică, pintenii au aparţinut echipamentului luptătorilor călăreți. Cele mai multe exemplare păstrate sunt din fier, dar nu lipsesc nici cele din bronz.
În colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie se află un pinten din fier descoperit la Boinești (jud. Satu Mare) la capătul nord-estic al dealului Coasta Boineştilor pe un promontoriu numit de localnici Bélavárhegy (Cetatea lui Béla). Aici, într-un mormânt de incinerație, s-au descoperit lama unei spade, un vârf de lance din fier, un pinten, un cuţit mic curb și un umbo de la scut, toate din fier.

Pintenul, de dimensiuni relativ mici (6 cm deschiderea maximă) are doi butoni la capetele brațelor și un spin scurt (2 cm), masiv, prevăzut cu muchii. Acest tip de pinten se datează în perioada de sfârșit a secolului II d. Chr. și primele decenii ale secolului III d. Chr. Au dobândit o largă răspândire în cadrul culturii Przeworsk (populație de neam germanic). Răspândirea pintenilor în Barbaricum-ul Tisei Superioare şi numărul destul de mare de descoperiri, atât în aşezări, cât şi în morminte, confirmă ponderea deosebită a cavaleriei în cadrul luptătorilor culturii Przeworsk. Putem presupune că datorită acestor călăreţi au fost posibile organizarea şi purtarea unor expediţii în timpul şi după războaiele marcomanice (de exemplu împotriva costobocilor) sau atacurile repetate asupra Imperiul roman.

Un pinten medieval descoperit la Sălnița – Custura Cetățele

Cercetările arheologice din anul 2019 în punctul Custura Cetățele, localitatea Sălnița, comuna Vima Mică, județul Maramureș au adus un aport științific legat de istoria Defileului Lăpușului. Acest bot de deal este mărginit pe trei laturi de râul Lăpuș, accesul fiind posibil pe o șa de deal ce leagă Custura Cetățele de dealul numit Cetățeaua.
În anul 2019 în luna iulie cercetările s-au axat pe identificarea și confirmarea unui eventual sistem de fortificație din epoca medievală și stabilirea stratigrafiei sitului. Au fost descoperite de asemenea și fragmente ceramice preistorice, care aparțin epocii timpurii a bronzului, cultura Coțofeni (3500-2500 î.Chr.), respectiv epocii târzii a bronzului, cultura Suciu de Sus (a doua jumătate a mileniului II î.Chr.). Însă, majoritatea fragmentelor ceramice descoperite aparțin perioadei evului mediu (a doua jumătate a secolului XIII – prima jumătate a secolului XIV d.Chr.). Punctul era fortificat în evul mediu cu un zid alcătuit din blocuri de calcar parțial fasonate, posibil un punct de supraveghere al zonei defileului, implicit al căilor de acces.

Una dintre piesele deosebite descoperite în campania din 2019 este un pinten de fier din categoria celor cu rozetă, dar lipsindu-i rozeta și cu toate acestea este într-o stare bună de conservare. Brațele pintenului au secțiunea ovală prezentându-se sub forma unui arc frânt. După dimensiunea tijelor putem presupune o rozetă cu diametrul maxim de 3 cm. Ca datare pintenii sunt un element destul de exact, iar acesta se poate încadra între a doua jumătate a secolului XIII și prima jumătate a secolului XIV d.Chr.

Sursa – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu