Share
Biserica Plopiș, unde a fost botezat ÎPS Iustinian,  se restaurează în totalitate (GALERIE FOTO)

Biserica Plopiș, unde a fost botezat ÎPS Iustinian, se restaurează în totalitate (GALERIE FOTO)

A doua ediție a expoziției „Chipuri din veac în veci” a fost deschisă în 22 februarie în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Sunt expuse icoane şi obiecte de patrimoniu sacru mobil ale bisericii monument UNESCO din Plopiş.

Școala de pictură a ”Zugrăvenilor”

„Ştefan Zugravul din Şişeşti, dacă ar fi fost purtat la şcolile academice ale vremii, ar fi fost un zugrav de talie mondială, atâta fineţe şi forţă avea şi mai ales patriotism, deoarece culorile principale ale iconostasului nu sunt altele decât cele din care urma să fie alcătuit tricolorul românesc – roşu, galben şi albastru” – a spus la deschiderea expoziției pr. Virgil Jicărean, pictor bisericesc, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească.
Pr. Daniel Pop, parohul din Plopiş a specificat: „Ştefan Zugravul din Şişeşti era nu numai pictor vestit, ci şi sculptor, pentru că nu doar a pictat, ci a şi sculptat catapeteasma bisericii din Plopiş”.
Î.P.S. Justinian a reamintit că în Plopiş exista şi un ţinut al Zugrăvenilor, ceea ce sugerează existența unei şcoli de zugravi. Afirmația a fost întărită de muzeograful Centrului Eparhial, drd. Dumitriţa Filip, care a identificat doi pictori anonimi ale căror lucrări se află în biserica din Plopiș. ”Aceşti meşteri au ştiut să ia câte ceva din rădăcinile Maramureşului şi să le combine cu ceea ce înseamnă stilul bizantin” – a subliniat dr. Ioan Marchiș, sculptor.

Circuitul luminii lui Hristos

Biserica de lemn din Plopiş, construită între anii 1798 și 1805, este cea în care, la botez, a fost închinat la icoane ÎPS Episcop Justinian. „Lumina din icoane este Lumina lui Hristos din Evanghelie, din icoană în viaţa omului, din viaţa omului iar în icoană, şi din icoană spre Dumnezeu. Deci, este un circuit al Luminii Evangheliei, al Luminii lui Hristos” – a subliniat episcopul Maramureşului şi Sătmarului necesitatea organizării unor astfel de expoziții.

”Este pentru prima dată când se restaurează în totalitate biserica de la Plopiş, deodată arhitectura şi pictura bisericii, precum şi celelalte lucruri legate de biserică, cum sunt instalaţiile, sistemele de alarmă şi alte sisteme de siguranţă” – a anunțat ÎPS Iustin.

Expoziţia organizată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sectorul Patrimoniu Sacru şi Pictură Bisericească, în Muzeul Centrului Eparhial din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” va fi deschisă publicului mai multe luni.

Lasă un comentariu