Share
Baimăreni la Gala Premiilor UNITER: un premiat și un nominalizat

Baimăreni la Gala Premiilor UNITER: un premiat și un nominalizat

Dublă prezență băimăreană la Gala Premiilor Uniter 2018: Anton Tauf și Andrei Dinu: ambii actori și regizori deopotrivă. Un premiat și un nominalizat.

E adevărat că – după episodul 1995-2002, când a fost directorul teatrului băimărean – Anton Tauf ține mai mult de Cluj. Dar și în această stagiune, pe scena teatrului din orașul său natal poate fi văzută o piesă regizată de el: ”Și mâine e o zi” (care a avut premiera în 3 martie). El a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră, exact în anul în care împlinește cinci decenii de la absolvirea institutului de teatru. Anton Tauf nu a putut fi prezent la gală, dar a transmis un mesaj în care a mulțumit „imenșilor” săi profesori, Beate Fredanov și Octavian Cotescu, ”profesorului de estetică stelară, Nichita Stănescu” și ”reginelor” Silvia Ghelan, Gina Patrichi și Irina Petrescu. Și a glumit, spunând că mai tare decât acest premiu l-a așteptat pe cel pentru debut.

 

Premiul pentru debut l-a așteptat și băimăreanul Andrei Dinu, nominalizat pentru pentru regia spectacolului  „Edmond”, montată la Teatrul Municipal.

A concurat cu Mădălin Hîncu (Teatrul de Comedie Bucureşti, pentru regia spectacolului ”Noaptea ursului” de Ignacio de Moral) și cu  Codrin Boldea (Teatrul Metropolis Bucureşti, pentru rolul Laertes din ”Hamlet” de William Shakespeare). De această dată premiul a fost câștigat de către… Laertes.

Dar Andrei Dinu este optimist. S-a văzut asta chiar din declarația sa de după aflarea nominalizării la premiile UNITER:  ”Este prima mea mea nominalizare”. Deci e convins că va mai fi nominalizat. Și, deși nu a spus-o cu voce tare, crede și că va câștiga. Și noi credem asta și îi ținem pumnii.

 

În treacăt fie vorba, printre protagoniștii galei s-a numărat și un alt regizor originar din Maramureș, care a montat în teatrul băimărean post-decembrist: Gavriil Pinte,  regizorul  – și autor al scenariului – piesei „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, care a câștigat premiul pentru teatru radiofonic.

 Ananei GAGNIUC

Foto: Nicu Cherciu, Adi Bulboacă

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu