170 de ani de la nașterea lui Anghel Saligny, pionierul tehnicii mondiale - 32 minute în urmă
Se realizează monografia bisericii de lemn „Naşterea Maicii Domnului” din Lăschia - 36 minute în urmă
Inedit: 40 de lucrări ale artiștilor din Școala Băimăreană de Pictură sunt amplasate în mai multe locuri din Baia Mare - 1 oră în urmă
Legendele Păștiței, floarea sacră a primăverii - 11 ore în urmă
Ce înseamnă „mulțămita mesei”. Cele mai interesante obiceiuri țărănești, la servirea bucatelor - 13 ore în urmă
„Cobori ceteraș din Rai” – un cântec emoționant realizat în memoria lui Gabi Stângău - 14 ore în urmă
Performanță în administrație: Alte trei obiective de investiții au fost finalizate în Fărcașa – una din cele mai moderne comune din țară - 14 ore în urmă
DiscoverEU: Tinerii de 18 ani care vor să călătorească gratuit cu trenul în Europa se pot înscrie deja în program - 16 ore în urmă
La biserica din Buciumi va avea loc concertul pascal “La porțile cerului” - 16 ore în urmă
Certificatul de identitate sportiv se va putea obține și online - 16 ore în urmă
Artefactul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie: Un vas din lut pentru gătit descoperit la Bozânta Mică (FOTO)
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș continuă proiectul de popularizare a valorilor culturale tezaurizate, invitându-vă să participați activ cu întrebări și opinii asupra exponatului prezentat (puteți face asta lâsând un mesaj pe pagina de Facebook a instituției de cultură).
Astfel că artefactul săptămânii este un vas din lut pentru gătit descoperit la Bozânta Mică.
„Situl arheologic de la Bozânta Mică, punctul Grind, (comuna Recea, jud. Maramureș) a beneficiat în perioada 2009-2015 de intense campanii de cercetare arheologice care au dus la numeroase descoperiri datate în trei perioade diferite: epoca bronzului, epoca romană-Barbaricum şi medieval timpurie. Într-o fântână aparținând așezării databile în sec. II-III p. Chr., a fost descoperit un vas întregibil din lut. Cu o înălțime și diametrul maxim de 22 cm, ca și tipologie intră în categoria oalelor pentru gătit, una din principalele forme descoperite în așezările dacice.
În pasta vasului a fost adăugat o cantitate apreciabilă de cioburi pisate și nisip pentru a-i conferi o rezistență mai mare la contactul cu focul. În cadrul unor proiecte de arheologie experimentală derulate de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Asociația Culturală Omnis Barbaria au fost realizate mai multe replici ale acestui vas în care au fost gătite rețete inspirate din antichitate folosind doar ingredientele existente atunci”, informează dr. Marius Ardeleanu.